keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Turvaistuinviidakko

Sama homma jo kun hommattiin turvakaukaloa. Mikä ja millä perustein valitaan tarjolla olevista meidän vauvalle turvakaukalo? Mä katselin turvakaukaloita, niiden hintoja ja nopeasti tuli päätös tehtyä. Brio Primo jalustoineen oli ylivoimaisesti paras.

Se oli turvallinen ja edullinen. Hinta-Laatu suhde siis kunnossa. Vielä kun lähipiirissäni ja suunnilleen kaikilla kenellä tiedän, oli tuo kaukalo käytössä ja kuulin hyviä käyttökokemuksia. Taisin saada uutena kaukalon/isofix jalustan hintaan 159€ tai 169€.

Nyt sitten aloin miettimään turvaistuinta. Turvakaukalo kun on vain 13kiloon saakka kelpoinen, meidän poikamme on jo jotakin 8kg ja risat. Monissa turvaistuimissa on aloituskilomäärä 9kg tai 9kk. Talven aikana varmaan täytyy kuitenkin vaihtaa kaukalo istuimeen. Millainen turvaistuin siis meidän pojalle?

Mää ja me perheenä ajetaan paljon autolla ympäri Suomea enkä tahdo tinkiä turvallisuudesta. Käytettyä penkkiä en voisi ostaa. Kaupassakin tullut ihania kaikenmaailman hienoja värikkäitä istuimia, mutta en luota niiden turvallisuuteen. Haluan luotettavuutta. Vaakakupissa on paljon. Oma pieni rakas. Istuimen värikkyydellä tai värittömyydellä ei ole merkitystä siis! 

Huomaan, että joka paikassa toitotetaan, kuinka lapsen tulisi matkustaa selkä menosuuntaan 3-4 vuotiaaseen saakka ainakin. Silti turvaistuimia selatessani ei kovin montaa tälläistä mallia löydy. Järjestäen melkein kaikki jossa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin. Olen myös tutkinut jonkun verran autoliiton turvaistuin turvallisuustestejä.

Uusimman turvallisuustestitiedotteen mukaan 2 turvaistuinta on saanut testissä arvostelun "erinomainen"

http://www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/turvaistuintestit/kiddy-phoenixfix-pro-2-2013/

sekä

http://www.autoliitto.fi/tietopankki/testi-ja-tutkimustuloksia/turvaistuintestit/cybex-juno-2-fix-2013/

Kumpikin on niinsanottuja palkki penkkejä jotka jyräävät testeissä mutta joita kuitenkin moititaan myös ja nämä istuimet jakavat mielipiteet vahvasti, mitä olen huomannut.

Lähdin sitten kartoittamaan kiddy ja cybex merkkejä ja saan selville, jotta veljeni 1 vuotiaalla pojalla on käytössään juuri tuo testattu kiddy palkkipenkki. Kysyn käyttökokemuksia ja he ovat tykänneet erittäin paljon ja pikkuinen poikakin kuulemma viihtyy penkissä.

Cybex merkkinä kun selaa nettiä tuntuu olevan luotettava ja paljon testattu.

Sitten tullaan siihen seikkaan, ettei meidän autossa ole isofix-valmiutta. En tiennyt tätä ennen esim kun ostin turvakaukaloa ym. No nyt tiedän. Kaikki autoliiton testit on tehty suunnilleen vain isofix valmiutta käyttäen. Ja kaikkien testien päätteeeksi siellä lukee että käytettäessä penkkiä auton omilla turvavöillä, turvallisuus pisteet hieman laskevat tjsellasta.

No sitten mä tuun siihen tulokseen, ettei mun kannata maksaa maltaita jostain superprofix istuimesta jossa on sellanen ja sellanen ix valmius yms. kun ei meidän autossa sellaista kerran ole...

Katselin turvaistuimia hobby hallin, ozbabyn, at-lastenturva, ynnä muilta sivuilta. Tarjolla olevista turvaistuimista sitten karsin pois automaattisesti ne, joissa matkustetaan kasvot menosuuntaan, eikä edessä ole sitä turvapalkkia.

Vaikka toiset on sitä mieltä että se turvapalkkipenkki olisi jotenkin huono, mä haluan luottaa noihin turvallisuustesteihin ja muihin ja jotenkin "maalaisjärjellä" ajateltuna se palkki olisi siinä suojana ja tekisi lapsellekkin mukavemmaksi istuimessa olon.

No sitten ei jäänyt montaa jäljelle, cybex oli myynnissä noissa perus lastentarvikeliikkeissä.Hyviä tarjouksiakin oli, katselin mutta tuumasin kaikkien kohdalla että niissä on ne isofixsysteemit sun muut. Yhdessä cybex penkissä ei ollut.

Se oli cybex pallas penkki, johon tarkemmin tutustuin ja tykästyin kovasti. http://cybex-online.com/fi/carseats/pallas.html Se on myöskin "palkkipenkki" ja toisinkuin monet penkit käytössä max 4 vuotta, tuo penkki voi olla jopa 12 vuotta käytössä. Se on 9-36kg suunniteltu ja hyvin muunneltavissa lapsen kasvun mukana. Sivuilla kerrotaan että "CYBEX Pallas turvaistuin on testimenestyjä turvaistuimia vertailevissa puolueettomissa testeissä. "

Ajattelin taas että hyvähän se on, alennuksessakin vielä ja 249€ hintainen, kyllä noin pitkästä käyttöiästä voi tuon verran maksaa. Vaikka täytyy sanoa etten tiedä yhtään yli 10 vuotiasta jotka istuisivat vielä turvaistuimissa mutta kuitenkin!! :)

Penkki joka eniten sai minut "innostumaan" oli http://www.ozbaby.fi/tuote/cybex-juno-fix-turvaistuin-pure-black--rajoitettu-er%C3%A4/51311001/

cybex juno-fix , 199€ tarjouksessa maksava turvaistuin. "CYBEX Juno-Fix sai Eurotestin turvaistuintestissä arvosanan "erittäin hyvä" 05/2012. "

Mutta tosiaan kun me ei noita isofix hommia tarvita niin päädyin pallas istuimeen. Tuo juno-fix kun oli muutenkin tuohon 18kg asti ja tämä pallas 36kg asti. 

Palkkipenkit puhuttavat mutta jotenkin mä silti luotan niihin. On paljon huonompiakin pilipali turvakaukaloita ja istuimia mihin en lastani missään nimessä istuttaisi. Mitä mieltä te olette turvaistuimista, millaisia te olette ajatelleet ostaa kun turvakaukalot jäävät pieniksi? 

Mä menin vahingossa tilaamaan, piti vain jotakin testata kun oli että osta nyt .maksa joulukuussa kampanja, mutta tuo cybex pallas tuli nyt sit tilattua :D Sanoin miehelle vain että hups.....Kun joskus otetaan tuo istuin käyttöön, (ei nyt vielä kuitenkaan pitkiin aikoihin) niin kerron siitä sitten käyttökokemuksia :) 

1 kommentti:

  1. Turvaistuimen ostaminen ja valitseminen on kyllä maailman ärsyttävintä puuhaa. Kun me ostettiin Jiille istuinta, niin mietin sitä oikeaa varmaan puoli vuotta. Jii olikin kaukalossa 1v2kk asti.

    Me päädyttiin Cybex juno fix-istuimeen. Meidän istuimessa ainakin fixit saa penkin sisälle, jolloin istuimen voi köyttää myös turvavoillä paikoilleen. Tietty turhaanhan siitä fixistä maksaa, jos sitä ei autossa ole. Eikä autoa ole tarkoitus vaihtaa uudempaan vähään aikaan. Me ollaan tykätty Cybexistä todella paljon ja autoilut ei ole olleet enää pelkkää huutoa. Samanlainen hankitaan Islalle myös, sitten kun painoa joskus on tarpeeksi. (4kk, 5,6kg ja 60cm)

    VastaaPoista